Scrapbook Menu
:: Stap voor stap
:: Materialen
:: Voorbeelden
:: Creatief stempelen
:: 3D kaarten maken
:: Scrap links
:: woordenboek


3D knipvellen
:: Bloemen knipvellen 1
:: Dieren knipvellen
:: Disney knipvellen 1
:: Fairies knipvellen
:: Foliart knipvellen
:: Fruit knipvellen
:: Gedichten knipvellen
:: Halloween knipvellen
:: Kalender knipvellen
:: Kalender knipvellen 2
:: Kerst knipvellen
:: Morehead knipvellen 1
:: Paddestoel knipvellen
:: Paas knipvellen
:: Sinterklaas knipvellen
:: Sport knipvellen
:: Vlinder knipvellen
:: Vogel Knipvellen
:: mylo en friends 1
:: Baby Knipvellen
:: Delfsblauw Knipvellen
:: Herfst Knipvellen
:: Boten, zee Knipvellen
:: Strand Knipvellen
:: Valentijns Knipvellen
:: Toread Knipvellen

3D Kaarten technieken
:: Embossing
:: Queree
:: Borduren op papier
:: Incire
:: schudkaarten
:: Spirelli
:: Papuela
:: cd kaarten
:: Alle 3D technieken

scrap Voorbeelden

Dit is een layout voor een scrapbook.


Dit is nog een layout voor een scrapbook.


scrapbook woorden lijst.
 

Scrapboek Woordenboek

12"x12" Amerikaanse maateenheid voor het 30,5 x 30,5 cm papier.

Acid-free Engelse vertaling voor zuurvrij.

Acrylblok Doorzichtig blok van plexiglas waar je je clearstamps op kan vastplakken. Geschikt voor de meeste 'unmounted' stempels.

Aging/altering Engels woord voor verouderen. Met bijvoorbeeld distressinkt iets ouder laten lijken. Het "pimpen" beplakken, opleuken van bestaande dingen, zoals boeken, doosjes e.d.

Angelwire Dit wordt ook wel spinnenwebpapier genoemd. Verkrijgbaar in diverse kleuren, leuk om bijv. als rand onder de foto uit te laten komen.

ATC ATC betekent: artist trading card. Dit zijn kaartjes van 89x64mm Deze kaartjes die je zelf versiert met welke techniek dan ook worden wereldwijd op o.a., beurzen, forum, etc geruild. De pokemon kaarten voor volwassenen ook wel genoemd.

Beads Minuscuul kleine glaskraaltjes zonder gat. Om mee te versieren op plakembossingpoeder, dubbelzijdig tape, in lijm etc.

Bind-It-All Dit is een apparaat waarmee je boekjes kunt inbinden. Het apparaat ponst gaatjes en vervolgens kun je met hetzelfde apparaat inbinden met speciale Bind-It ringen. te gebruiken voor; dik chipboard (max. 3,5 mm dik), dunne transparanten, CD's, dun aluminium, bierviltjes, plastic, hout, stof, etc.

Borders Randen langs een pagina meestal versierd.

Boekbinderstape Sterke tape met stoffen structuur, te gebruiken op de bewegende delen van de kaft.

BOM Book of me, een album over jezelf.

Bottle Caps Kroonkurken. Je kunt ze kopen in leuke kleurtjes, maar je kunt ook je eigen bierdopje gebruiken. Er zijn ook speciale stickers te koop die precies in de bottle-cap passen.

Brad Een brad is een splitpen. Verkrijgbaar in diverse afmetingen om o.a. foto's, vellum, bloemen of papier mee vast te zetten. Bij het grbruik van een brad kun je nog steeds je vastgezette atribuut bewegen.

Buckle Gespje (Engels), leuk om een lintje doorheen te halen.

Button Engelse vertaling voor knoopje.

Canvas Schildersdoek op een houten raamwerk. Hier kan je leuke scrapschilderijen mee maken.

Cardstock Stevig effen gekleurd papier. Het wordt vaak gebruikt als basis van een lay-out.

Chain Ketting (Engels), ook wel 'ballchain': een kettinkje van kleine balletjes, zoals aan de legerkettingen of hondenpenningen.

Chalk Speciaal krijt dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Wordt met een sponsstokje of speciale wattenballetjes aangebracht om mooie kleurovergangen of schaduweffecten te creŽren.

Chalk inkt Inkt met een matte, chalk-achtige look.

Charm Hangertje of plaatje dat in een plakboek verwerkt wordt ter versiering van een lay-out.

Chipboard Grijs karton. In allerlei vormen te koop, wel of niet bedrukt. Ook in platen om zelf te snijden. Ideaal voor het maken van o.a. albums.

Clearstamps Doorzichtige fexibele stempels die je eerst op een acrlylblok moet 'plakken' om vervolgens te kunnen stempelen. Het voordeel is dat je door het acrylblok kunt kijken en dus goed kunt zien waar je stempelt.

Concho Een metalen versiering met kleine pootjes die je door het papier prikt en aan de achterkant van het papier ombuigt zodat de versiering vast zit.

Coluzzle Dit zijn mallen om allerlei vormen uit papier te snijden.

Cricut Electronische stansmachine, deze snijd figuren uit er zijn heel veel verschillende cartridges te krijgen met allerlei afbeeldingen.

Creative mapping Het in kaart brengen van je persoonlijkheid om meer inzicht te krijgen in wie je bent en wat je obstakels zijn.

Cricut Expression Electronische stansmachine,maar dit is de extra large uitvoering je kunt figuren tot 30,5x30,5 cm snijden. Hij heeft nog meer functieknoppen snijdt ook karton en gebruikt dezelfde cartridges als de kleinere uitvoering.

Crop-a-dile Deze tang is speciaal om eyelets vast te maken. Je maakt met de tang eerst een gaatje in het papier, stop een eyelet door het gaatje en dan kun je er vervolgens met de tang de eyelet vastzetten.

Croppen 1. Foto kleiner maken m.a.w. een stukje foto afsnijden. (= onbelangrijke delen wegsnijden om het belangrijkste onderwerp over te houden) 2. Wordt ook gebruikt als term voor plakboekbijeenkomst. Samen scrappen met andere mensen en elkaar ideeŽn uitwisselen.

Cropperhopper Tas op wieltjes zodat je al je spullen kan vervoeren.

Die Engelse vertaling van stans.

Die-cut Kant en klaar (gestanst) plaatje.

Digital scrapbooking In de basis, is digital scrapbooking gewoon een andere manier om je herinneringen te bewaren. In plaats van "old fashion plak en knip werk" maak je nu gebruik van een grafisch of fotobewerkingssoftware programma om je scrapbook pagina's vorm te geven.

Distressen Je pagina een oud en gebruikt uiterlijk geven, b.v. door middel van schuurpapier.

Doodlen/doodling Eigenlijk betekent doodling zoiets als schetsen/krabbelen. Het zijn oorspronkelijk die kleine tekeningetjes die je achteloos maakt op een papiertje als je aan de telefoon bent. Of die leuke kleine tekeningetjes die je vroeger maakte toen je (waarschijnlijk een tijd geleden) op school wat in je agenda zat te krabbelen. En voor mensen die het moeilijk vinden iets moois te creŽren zijn er ook handige doole-malletjes!

Draaischijf Bijna iedereen kent de draaikaart. Door aan een ronde schijf te draaien verschijnen er verschillende plaatjes of teksten. Deze techniek kan je ook toepassen in je plakbook. Hij is vooral geschikt als je veel foto's op een pagina kwijt wilt. Op deze manier heb je een heleboel foto's van een onderwerp op een pagina verwerkt zonder dat het te druk en onoverzichtelijk wordt.

Dymotang Een apparaatje waar je letters en woorden mee af kan drukken op de bijbehorende tape.

Embellishment Een versiering op de pagina. Dit kan van allerlei materialen gemaakt zijn, dus van papier, metaal, kunststof, etc. (sticker, brad, eyelet)

Embossing 1. Droog embossen: m.b.v. een stylus of embossing pen reliŽf aanbrengen op je papier (vaak volgens een metalen sjabloon) 2. Nat embossen: m.b.v. poeder dat na verhitting reliŽf op je papier achterlaat.

Embossingpen Soort pen met metalen bolletje om reliŽf in papier aan te brengen.

Embossingpoeder Poeder in diverse kleuren die je op een natte stempelafdruk strooit. Na verhitting met een heattool (GEEN haardroger) ontstaat er reliŽflaagje op je papier.

Eyelet Holnietje, metalen ringetje wat je in je papier slaat. Er zijn ronde eyelets, maar ook figuurtjes.

Eyeletmat Speciaal klein matje om te gebruiken tijdens het zetten van de eyelets, ter bescherming van je werkvlak. Dit matje gebruik je als je los gereedschap gebruikt om de eyelet in het papier vast te zetten.

Fiber "Versierlintjes", fantasiedraden, koordjes, etc. om je pagina's mee te versieren.

File folder Tabblaadjes voor foto's. Ook wel gebruikt om minialbums mee te maken of dubbel gevouwen voor Journalling.

Fixeren Dit betekent onuitwisbaar maken.

Foam Stamps Stempels gemaakt van foam.

Foamtape Dubbelzijdig plakband met een laagje schuimrubber er tussen. Dit kan ergens onder geplakt worden, zodat er diepte ontstaat. Alles wat je op je lay-out bevestigd met foamtape, ligt een stuk hoger dan het achtergrondpapier en krijgt daardoor ook meer aandacht op je lay-out.

Focal Point Blikvanger, aandachtstrekker.

Fotograferen Als je eenmaal met het scrappen bezig bent ga je ook anders fotograferen. Je maakt bijvoorbeeld foto's van borden, voeten in het zand, de cadeautjes van je verjaardag of een mooie bos bloemen. Alle onderwerpen kunnen benut worden: de vakantie, een verjaardag, een dagje naar bos of strand, de eerste keer naar school, noem maar op. Je zult merken dat als je goed bezig bent je ook meer foto's gaat maken.

Frama Een lijstje of kader om iets op je lay-out op te laten vallen, dus een blikvanger.

Freestyle Een techniek waarbij alle richtlijnen en structuur van scrapbooking achterwege worden gelaten en creativiteit is toegestaan.

Font Lettertype. (op de computer)

Frame Engelse vertaling voor lijstje of kader.

Funny ribons Zelfklevende lintjes op scrapbookformaat.

Gelpennen Ideale pennen om teksten bij de foto's te schrijven. Verkrijgbaar in veel mooie kleuren soms ook metalic.

Gems Engelse vertaling voor sierstenen.

Glaze pen Een gelpen die in reliŽf schrijft.

Gluedots Dit is een lijmrondje die je bijna op elke ondergrond kunt plakken.

Gluesticks Lijm speciaal voor een lijmpistool.

Goodiebag Een tas(je) met leuke dingetjes. Soms krijg je deze op bepaalde evenementen of workshops. Er worden ook wel goodiebag swaps gehouden..

Heattool Een superhete fŲhn om bijvoorbeeld embossingpoeder te laten smelten.

Heritage Een stijl waarbij je 'ouderwetse' (sepia en zwart/wit) fotoís scrapt.

Hidden journalling Verborgen Journalling. Bijvoorbeeld achter een foto die je weg kunt klappen of op een label ergens tussen gestoken.

Hinges Engelse vertaling voor scharniertjes.

Hole punch Gereedschap waarmee je gaatjes in papier kan maken.

Hybride scrappen Bij deze vorm van scrappen worden digitale elementen gebruikt op een "echte" LO. Je kunt hierbij je LO maken in een fotobewerkingsprogramma en daarna afdrukken. Om het iets levendig te maken kun je dan nog wat lintjes of chipboardletters toevoegen. Maar je kunt ook gewoon op cardstock werken, maar bv. je dessin papier kiezen uit een digitale kit en deze uitprinten. Of alleen je foto's bewerken met brushes of een overlay. Kortom er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Inch Een Amerikaanse lengtemaat. Een inch is ongeveer 2,54 cm. De meest bekende maat voor scrapbooken is 12" dus 30,5 cm.

Journaling De tekst op je lay-out in jouw woorden. Dit zorgt ervoor dat herinneringen goed bewaard blijven.

Jumpring Metalen ringetje om bijvoorbeeld een charm aan te hangen.

Keperband Ouderwets band waarop je bijvoorbeeld tekst kunt printen.

Kit Een samengesteld pakketje van diverse scrapbook materialen. Vaak aan de hand van een thema.

Label Ook wel Tag. Versiert kaartje dat dient als extra versiering of verstopt voor hidden journalling.

Labelholder Etikethouder, meestal van metaal (Engels).

Lay-out Gescrapte pagina. Ook wel LOotje of LO. Je rangschikt de indeling van teksten, titels, foto's en embellishments op de pagina.

Lay-out mal Een lay-out mal (sjabloon) is handig in gebruik omdat je meteen goede composities kan maken, met 1 mal kan je veel verschillende variaties maken voor een lay-out.

Lettering Algemene term voor het gebruik van letters op je scrapbookpagina.

Lichtbak Dit is een hulpmiddel bij het droog embossen. Door de lamp zie je het patroon van je sjabloon door het papier heen.

Liften Het namaken van een bestaande lay-out.

LO De afkorting van lay-out.

Makin's Clay Een aan de lucht drogende klei. U kunt hier zelf leuke kleine embellishments van maken die u ter decoratie op de pagina kunt gebruiken

Matten Een foto op een stuk papier plakken wat net iets groter is dan de foto zelf. Hierdoor ontstaat er een 'kader' om je foto en komt de foto nog meer uit.

Memorabilia Alles wat je aan een bepaalde tijd of activiteit in je leven herinnert. Tekeningen, folders, toegangsbewijzen, plukjes haar, etc.

Mesh Dit is een soort gaas dat gekleurd is en dat je op je pagina's kan verwerken. Je kan het gebruiken als fotoborder, als border voor je titel, als accent onder een sticker of knoopje, in een diaraampje enz. Je kan het gemakkelijk knippen en het is 3D, maar niet dik. Toch geeft het net dat beetje diepte dat leuk is.

Metal-rimmed-tag Een label met metalen randje er omheen.

Mini album Een klein album, meestal rond een bepaald thema.

Naaimachine Je papier kan je i.p.v. vastlijmen ook eens naaien met het naaimachine. Leuk effect. Hou er wel rekening mee dat de naald erg bot wordt. Voor gebruik met stof is de naald dan niet meer geschikt.

Overlay Een transparant vel met tekst/plaatjes erop die je over je fotoís heenlegt.

Page-accents Dit zijn (zelfgemaakte) embellishments.

Paper bag album Een album gemaakt van papieren zakjes.

Page pebbles Glazen of plastic (zelfklevende) steentjes die een beetje vergrotend effect hebben.

Paper piecing Een figuurtje gemaakt van restjes papier.

Page protector Transparante insteekhoes/beschermhoes in een album, ze beschermen de pagina tegen allerlei beschadigingen, zoals o.a. vuile handen.

Paint Engelse vertaling van verf.

Patterned paper Engelse vertaling voor gedessineerd papier of patroon papier.

Pigment inkt Langzaam drogende inkt die licht echt, kleurvast en waterproof is.

Pocket Een soort zakje dat op een pagina geplakt wordt en waarin een plat voorwerp geschoven kan worden. Het object kan uit de pocket gehaald worden om te bekijken en/of te lezen. Een groot voordeel is dat je het voorwerp niet hoeft vast te maken en dus niet beschadigd wordt. Je kunt denken aan bijvoorbeeld een officieel document, toegangskaartje, postcard, kranten- of tijdschriftenknipsel, etc.

Pocketpage Een pocket over de hele paginabreedte. Een goed idee om een reisbrochure, CD-rom e.d. in op te bergen.

Pons Een gereedschap waarmee je figuurtjes uit papier of karton kunt drukken. Ze zijn er in allerlei verschillende maten en vormen te krijgen.

Puffs Kleine wattenbolletjes om met een pincet of puffhouder vat te nemen bij het aanbrengen op je lay-out.

Quickutz Een stansapparaat met verschillende stansen/alfabetten.

Quote Een citaat, spreuk of gezegde. Een quote wordt meestal gebruikt als een titel voor een lay-out.

Qwikit Qwikit is een nieuwe manier van scrapbooking. De Qwikit is een "pageprotector" met daarop "pockets" in verschillende groottes. In deze pockets kunt u uw foto's en embellishments plaatsen, uw achtergrond vel plaatst u in de page-protector. Zo maakt u in een handomdraai een mooie pagina. En bent u niet tevreden over het resultaat? Dan haalt u uw Qwikit weer leeg en deelt u hem anders in.

RAK Random Act of Kindness. Soort ruilsysteem (of als bedankje) onder scrappers.

Ribbon Engelse vertaling voor lint.

Rillen Het "inkrassen"van papier om een zuivere vouwlijn te creŽren.

Rivet Een eyelet zonder gat.

Rub-ons Dit zijn afwrijfletters/-plaatjes.

Sandpaper Engelse vertaling voor schuurpapier.

Scrappad (Klein) kladblok met verschillende soorten gedessineerd papier, meestal in een lijn.

Scrappen Fotoís op een creatieve manier verwerken in een album.

Scrapbook Als je dit letterlijk vertaald krijg je "plakboek". De term is veel meer uitgebreid, want dit zijn fotoalbums waar je niet alleen je foto's in plakt, maar ook gekleurd papier, teksten plaatst en andere embellishments toevoegd.

Scheuren Techniek waarbij de rand niet netjes recht afgesneden wordt, maar gescheurd. Geeft een speels effect in combinatie met chalk.

Scheurmal Een liniaal met golfpatroon of een figuur b.v. hart, vierkant, waarlangs je kunt scheuren.

Shadow inkt Lichtgekleurde inkt, speciaal voor schaduw (achtergrond) stempels.

Shakers Zelfklevende figuurtjes/bolletjes, waar ook nog iets in zit, dat heen en weer beweegt als je het oppakt.

Shrinkplastic Krimpplastic of krimpie dinkie. Deze kunststof wordt na verwarmen een stuk dikker en een stuk kleiner.

Sizzix Een stansapparaat met verschillende stansen/alfabetten.

Snap Eyelet zonder gat.

Souffle pen De inkt ligt een beetje dikker op het papier en hij dekt heel goed. Je kunt het gebruiken bij schrijven of tekenen op je lay-out.

Stickles Stickles is glitterlijm in flesjes met een fijne tip waar je heel precies de lijm mee kunt aanbrengen op je lay-out of embellishments.

Strass Imitatiediamant, bling bling. Meestal zelfklevend.

Sketch Een schetstekening van je toekomstige lay-out die je wilt maken.

Spread Een dubbele lay-out, waarbij de 2 paginaís bij elkaar horen.

Stamp Engelse vertaling voor stempel.

Stamp pad Engelse vertaling voor inktkussen.

Stamping Engelse vertaling voor stempelen.

Staple Engelse vertaling voor nietje. Nietjes kun je gebruiken om dingen vast te zetten, zoals een lintje of gebruiken ter versiering.

StazOn Permanente stempelinkt die zelfs op glas houdt (na verhitting).

Stylus Een embossingpen.

Swap Dit is een ruilactie van materialen of zelfgemaakte items tussen 1 of meerdere scrappers.

Swaphostess Degene die de swap organiseert.

Tag Engelse vertaling voor label.

Template Een mal of sjabloon.

Transparencies Transparante vellen, met of zonder opdruk.

Vellum Doorschijnend papier. (perkament papier)

Vellumspray Lijmspray om vellum onzichtbaar vast te lijmen.

Vellumtape Dubbelzijdig plakband die je niet ziet onder (lichte) kleuren vellum.

Webbingspray Verfspray die een spinnenwebeffect op je papier geeft.

Wire & Wire Metaaldraad waarmee je bv zelf letters /vormpjes kunt maken voor je lay-out.

Xyron Apparaat in verschillende uitvoeringen. Je kunt, afhankelijk van het model, stickers maken, lamineren en magnetisch maken.

Zip e Mate Een stansapparaat met verschillende stansen/alfabetten.

Zuurvrij Producten worden beschouwd als acis-free, wanneer de pH niveau 7.0 of hoger is. Materialen met een lager pH niveau kunnen op lange termijn foto's besschadigen.

 


 

 

 

Hobbymax.nl

Copyright © 2010 - 2014 Scrapbook-maken.nl